ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΕΑΣ
Σας καλωσορίζω στα Γρεβενά, μια μικρή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Είμαι σίγουρος, θα έχετε αναρωτηθεί, από πότε γιορτάζουν στα Γρεβενά τον Άγιο Πατρίκιο; Τι σχέση έχουν τα Γρεβενά με την Ιρλανδία; Θα βρείτε τις απαντήσεις αμέσως παρακάτω…
Απο μικρός και αναζητώντας για μουσικές με ενδιαφέρον, ένιωσα μια μοναδική έλξη στις παραδοσιακές μουσικές της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν να μου προκαλούν τόση χαρά τα ακούσματα και οι μελωδίες αυτές. Φλογέρες, γκάιντες, βιολί….αχ αυτό το βιολί!!!
Πριν μερικά χρόνια είχα μια ιδέα! Πως θα μπορούσα να μοιραστώ αυτή την αγάπη μου για τον κέλτικο πολιτισμό με περισσότερους φίλους και συγκεκριμένα με όλη την πόλη στην οποία ζω;
Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν η λύση! Να διοργανώνω βραδιές ιρλανδικής μουσικής. Ήταν κάτι ξεχωριστό για τα Γρεβενά, δεν είχε συμβεί. Τόσο απλό… Μαζευτήκαμε αρχικά φίλοι, συμφωνήσαμε να το διοργανώσουμε και η πρώτη βραδιά ήταν το 2015 στο φιλόξενο BULLS EYE, ημέρα Τρίτη! Η βραδιά ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωΐ….έτσι ξεκίνησαν όλα!
Την επόμενη χρονιά (2016) η βραδιά διοργανώθηκε σε μεγαλύτερο μαγαζί, μια καλαίσθητη μπυραρία, το Αλχημείο. Μου έκανε εντύπωση πως καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς που μεσολάβησε πολλοί άνθρωποι μου μετέφεραν τις θετικές εντυπώσεις τους από την πρώτη βραδιά, είτε επειδή ήταν παρόντες είτε επειδή τους μετέφεραν άλλοι φίλοι τους, τις θετικές εντυπώσεις. Έπρεπε πλέον να αναζητηθεί ένα μεγαλύτερο μέρος, να χωράει περισσότερους ανθρώπους, ώστε να απολαύσουν και να συμμετέχουν στη γιορτή περισσότεροι. Πέρυσι, το 2017, η βραδιά ξεπέρασε τον χαρακτήρα μιας μικρής γιορτής. Είχαμε επισκέπτες από τις γύρω πόλεις (Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη), ήρθαν παρέες από Αθήνα που συνδύασαν και εκδρομικά το σαββατοκύριακό τους στα Γρεβενά.
Η μικρή μας γιορτή του Αγίου Πατρικίου πλέον εξελλίσεται σε έκταση πέρα από τα Γρεβενά.
Η αγάπη μου προς την Ιρλανδία, τον πολιτισμό της, συγκεκριμένα τη μουσική της και κατ’επέκταση τους αγώνες και την ψυχοσύνθεση του λαού της Ιρλανδίας ενισχύθηκε καθώς συνεχώς μελετούσα την ιστορία και τη λαογραφία εκείνου του τόπου.
ΟΡΑΜΑ
Δεν ήθελε πολύ μια μικρή ιδέα να εξελιχθεί σε ένα όραμα!
Πιο σύνθετες ιδέες και σκέψεις μου δημιουργήθηκαν. Το όραμά μου, είναι να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο πολιτισμικής όσο επιχειρηματικής ανάμεσα στις χώρες μας και συγκεκριμένα όσο είναι αυτό εφικτό στα Γρεβενά.
Πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μιας γιορτής, ενός φεστιβάλ που θα περιλαμβάνονται σε ένα 2ήμερο, προεκτείνεται στην ευρύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας. Η γιορτή απλά θα είναι ένα γεγονός και ένα μέσο για την δημιουργία ενός κόμβου ανάπτυξης και διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς σε δυο λαούς. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία διατηρούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Εκτιμάται, ότι οι πολιτικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω δεδομένου ότι οι θέσεις τους συγκλίνουν σε πολλά θεμάτων και οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Οι δύο χώρες αποτελούν μέλη της ΕΕ, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Κυρίως όμως να έρθουν σε επαφή ιρλανδοί και έλληνες με κοινά ενδιαφέροντα! Συγκεκριμένα, θα ήθελα η γιορτή του Αγίου Πατρικίου να καθιερωθεί στα Γρεβενά και κάθε χρόνο να αποτελέσει μια γιορτή ως πόλο έλξης για κάθε έναν που θα θέλει να γνωρίσει εντός Ελλάδος τον ιρλανδικό πολιτισμό. Μελλοντικά μπορεί να εξελιχθεί και να εμπεριέχονται μέσα στο φεστιβάλ, βραδιές διηγήσεων ιρλανδικών μύθων/παραμυθιών, να διοργανωθούν μουσικά εργαστήρια με ιρλανδούς μουσικούς, να αναπτυχθούν περαιτέρω οι γαστρονομικές βραδιές και οι παρουσιάσεις ιρλανδικών προϊόντων (μπύρας κτλ) με τη συνδιοργάνωση της πρεσβείας και ιρλανδικών επιχειρήσεων. Θα ήθελα τα Γρεβενά ως μια μικρή πόλη του Βορρά της Ελλάδας, να αδελφοποιηθεί με μια αντίστοιχη πόλη στην Ιρλανδία, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν δεσμοί ανταλλαγής γνώσεων πολιτισμικού περιεχομένου και γιατί όχι και επιχειρηματικού. Το όραμα μου αυτό αναπτύσσεται σε τρείς άξονες.
Τα Γρεβενά από άποψη γεωμορφίας, μοιάζουν πάρα πολύ με την Ιρλανδία, φύση πράσινο, βροχερός καιρός. Από άποψη μουσικής, στην παραδοσιακή μουσική των Γρεβενών είναι κυρίαρχο το παραδοσιακό βιολί (fiddle) και όχι το κλαρίνο όπως στην Ήπειρο. Από άποψη ψυχοσύνθεσης θεωρώ πως οι γρεβενιώτες είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί σε γλέντια, γιορτές και κάθετι που μας δίνει χαρά. Αυτό διαφαίνεται από τα πολλά πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική που γίνονται κάθε χρόνο στα Γρεβενά.
Δεν χρειάζεται τελικά πολύ κόπος για να βρεις τα θετικά που ενώνουν.
Φέτος όσοι θα συμμετέχουν θα μπορούν να έχουν μια πολυεπίπεδη πολιτισμική εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών. Μουσική, κινηματογράφος, γαστρονομία θα είναι οι κλάδοι που θα επεκτείνεται η γιορτή. Περισσότερες πληροφορίες για την Ιρλανδία και την γιορτή του Αγίου Πατρικίου!
Το έδαφος των Γρεβενών είναι πολύ γόνιμο. Οι σωστές ιδέες την κατάλληλη στιγμή μπορούν να διαμορφώσουν όλο τον μέλλον μας και να αλλάξουν τη ζωή μας. Εύχομαι η ιδέα μου, να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας και το όραμά μου να βρει υποστηρικτές.
Ελάτε να γιορτάσουμε τον Άγιο Πατρίκιο στα Γρεβενά!
Με δημιουργική χαρά,
Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος
(2018)
ΓΝΩΡΙΣΤΕ τα ΓΡΕΒΕΝΑ είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ!
Τα Γρεβενά, είναι μια μικρή πόλη, λίγων κατοίκων στο Βορρά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Παρόλαυτα έχουν να επιδείξουν σημαντική ιστορία και αξιόλογους τομείς ανάπτυξης.
Πόλη του Μανιταριού. Η ανακύρηξή τους και επίσημα ως “Πόλη του Μανιταριού” τα καθιστά πρωτοπόρα στην επιστήμη της μυκητολογίας αλλά και ως επιχειρηματικής καινοτομίας στην ανάπτυξη του γαστρονομικού πολιτισμού. Αξίζει να παρακολουθείσετε την ανοδική πορεία που αναγνωρίζει τα τελευταία χρόνια το μανιτάρι ως στοιχείο διατροφικού εμπλουτισμού, να ταξιδέψετε ως τα Γρεβενά, για να δοκιμάσετε μοναδικές συντάγες.
Γεωπάρκο Τηθύος. Τα βουνά των Γρεβενών, αποκτούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον από γεωλόγους καθώς πολλά ευρήματα αποδεικνύουν ως πιο κατάλληλη περιοχή στον πλανήτη για την μελέτη της γέννησης του Ωκεανού της Τηθύος και κατ’επέκταση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου!
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα Μαμούθ στον κόσμο, αποτελεί αναμφίβολα πρωτιά παγκοσμίου επιπέδου καθώς στα Γρεβενά έχει δοθεί το βραβείο Γκίνες για το εύρημα αυτό. Συνεχής ανακαλύψεις οστών προϊστορικών πλασμάτων οδηγούν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινοτητάς στα Γρεβενά για μελέτη, συνεχώς.
Η μουσική των Γρεβενών, αποτελεί ένα ιδιαίτερο ιδίωμα, πιο ενθουσιώδες, πιο χαρούμενο σε σχέση με τα Ηπειρώτικα. Ταιριαστό στην Ιρλανδία καθώς κυριαρχούν φλογέρες και παραδοσιακά βιολιά. Παράλληλα αναπτύσσονται και πολλά τραγούδια από σχήματα πολυφωνίας. Επίσης είναι πλούσια σε λαϊκή σοφία και λαογραφία, τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εξελιχθούν από κοινού έρευνες, μεταξύ των δύο χωρών.
Σημεία ιδαίτερου φυσικού κάλους, όπως ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, ο ποταμός Βενέτικος, η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και τα πάνω από 30 πετρόκτιστα ιστορικά γεφύρια, αποτελούν σημαντικούς λόγους μαζί με όλα τα παραπάνω για να δείτε τα Γρεβενά, ως τόπο πληρότητας, εξερεύνησης, μελέτης, αναψυχής και κυρίως δημιουργίας!